Puberteit

Puberparadigma, Brigit Verbeek
In haar artikel beschrijft de auteur hoe belangrijk het is om te onderzoeken wat het verhaal is achter het gedrag van een puber.
Door dat te doen ga je een puber echt anders zien.
Onderwijs van nu, april 2013
Download de pdf

Léve de verschillen!, Klaas Jan Terpstra
Werken vanuit het perspectief van de kwaliteiten en behoeften van leerlingen en collega’s is veel effectiever en leuker dan uitgaan van wat er niet goed gaat. Ieder mens, iedere leerling wil erkenning: ik ben iemand zijn, ik doe ertoe en ik kan iets. Door van deze basisbehoeften uit te gaan, kunnen de maximale mogelijkheden worden gecreëerd om leerlingen in staat te stellen zich te ontwikkelen.
Van 12 tot 18, maart 2013
Download de pdf

Nooit meer pesten!, Klaas Jan Terpstra
Het ‘sociale puberbrein’ maakt een bijzondere ontwikkeling door waarbij jongeren experimenteren met het aangaan en verbreken van relaties. Wanneer deze ontwikkeling ontspoort, is de kans op pesten groot. Dit artikel is een pleidooi voor een aanpak van groepsprocessen die de sociale ontwikkeling van jongeren positief beïnvloedt, waardoor pesten kan worden voorkomen.
Onderwijs van Nu, februari 2013
Download de pdf

Puberteit – Kennislinks

www.opvoedadvies.nl – steunpunt voor iedereen die vragen heeft over opvoeding en problemen bij pubers
www.jmouders.nl – informatieve site voor elk gezin (opvoeding, school, gezondheid en vrije tijd)
www.puberteit.startpagina.nl – alles over de puberteit
www.pubertopcoach.nl – onafhankelijke topcoaches die (ook binnen de eigen leefomgeving) helpen bij de begeleiding, coaching en ondersteuning van jongeren, ouders en gezinnen