Mentoraat

Léve de verschillen!, Klaas Jan Terpstra
Werken vanuit het perspectief van de kwaliteiten en behoeften van leerlingen en collega’s is veel effectiever en leuker dan uitgaan van wat er niet goed gaat. Ieder mens, iedere leerling wil erkenning: ik ben iemand zijn, ik doe ertoe en ik kan iets. Door van deze basisbehoeften uit te gaan, kunnen de maximale mogelijkheden worden gecreëerd om leerlingen in staat te stellen zich te ontwikkelen.
Van 12 tot 18, maart 2013
Download de pdf

Nooit meer pesten!, Klaas Jan Terpstra
Het ‘sociale puberbrein’ maakt een bijzondere ontwikkeling door waarbij jongeren experimenteren met het aangaan en verbreken van relaties. Wanneer deze ontwikkeling ontspoort, is de kans op pesten groot. Dit artikel is een pleidooi voor een aanpak van groepsprocessen die de sociale ontwikkeling van jongeren positief beïnvloedt, waardoor pesten kan worden voorkomen.
Onderwijs van nu, februari 2013
Download de pdf

Bij wie hoor ik?, Thitia Kremer
Een adoptief kind draagt zijn hele leven zijn levensstart mee als extra bagage. Er zijn voortdurend situaties waarin je je afvraagt: hoort dit bij zijn geschiedenis of is het een ontwikkelingsfase die past bij zijn leeftijd?
Bij de les, september 2012
Download de pdf

Zelfvertrouwen; waar kun je dat halen?, Herberd Prinsen
Faalangst heeft veel verschijningsvormen. In de aanpak van het probleem speelt de behoefte aan autonomie, relatie en competentie een belangrijke rol. De zoektocht naar zelfvertrouwen begint op dat punt.
Van 12 tot 18, april 2012
Download de pdf

Fouten maken is goed, Iman Keuchenius
Faalangst is geen enge ziekte en pubers met sociaal onhandig of op angst gebaseerd gedrag kunnen best geholpen worden, interview met Herberd Prinsen.
Van 12 tot 18, december 2011
Download de pdf

Erkenning geven: de eerste stap, Klaas Jan Terpstra en Herberd Prinsen
Elke begeleiding begint met het geven van erkenning. Een oude wijsheid, maar in de drukte van alledag schiet het er snel bij in. Toch staat of valt iedere ontwikkeling in de begeleiding met de aandacht die een mentor heeft voor de gevoelens en gedachten van de (mentor)leerling.
Van 12 tot 18, november 2011
Download de pdf

Resultaatverbetering moet je niet willen, Jan Ruigrok en Frits Roelofs
Hoe meer de leraren willen, hoe harder zij gaan werken en hoe minder de leerlingen hoeven te doen. Hoe minder leraren uitstralen dat het rendement omhoog moet, hoe hoger het wordt.
www.herstelrechtinhetonderwijs.nl, september 2011
Download de pdf

Zomaar een dag van mentor Bas, Thitia Kremer
Een dag uit het leven van mentor Bas. Om aan te geven dat er veel meer bij komt kijken dan waar hij in zijn opleiding als vakdocent kennis mee heeft gemaakt.
Van 12 tot 18, juni 2011
Download de pdf

Leerling-coach tussen mentor en hulpverlener, Rolien Dijksterhuis
Gewoonlijk is de mentor het eerste aanspreekpunt voor leerlingen, ouders en collega’s. Maar worden situaties te ingewikkeld, dan is doorverwijzen naar een leerling-coach een passende actie.
Van 12 tot 18, mei 2011
Rolien Dijksterhuis heeft de opleiding Synergetisch Leerlingbegeleider, Trainer-coach bij Osmo Consult gevolgd.
Download de pdf

De koning van lijn 25, over provocatieve leerlingbegeleiding, Jan Ruigrok
Provocatieve technieken en interventies kun je toepassen bij leerlingen, ouders en collega’s. Je kunt ze gebruiken in alledaagse situaties, maar ook in trainingen of bij individuele begeleiding.
www.rigardus.nl, maart 2011
Download de pdf

Draken, vogels en wisselwachters, over contextuele begeleiding, Jan Ruigrok
Deze tekst beoogt de grote lijn van het werk van Ivan Nagy in vier stappen uiteen te zetten.
www.rigardus.nl, maart 2011
Download de pdf

Mentoraat – Kennislinks

www.schoolenveiligheid.nl – site van het APS over schoolveiligheid, agressie, geweld en pesten